Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)

Vařené vepřové maso

Připravujeme-li vepřové maso jako ovar, kupujeme kolena, jazyk nebo hlavu. Ovar nevaříme nikdy zcela do měkka, má být mírně tuhý. Podáváme k němu chléb a čerstvě ustrouhaný křen. Zčernání nastrouhaného křenu a tím i většímu poklesu obsahu vitamínu C v něm předejdeme, promícháme-li nastrouhaný křen ihned s malým množstvím sladkokyselé marinády. Vařené vepřové maso podáváme s dušenou zeleninou. Vývar z masa použijeme na polévku a část na podlévání zeleniny.

Vepřová česká pečeně

750 g vepřové pečínky s kůží (z mladého kusu), sůl, kmín

Maso omyjeme, osušíme, posolíme na spodní straně (stranu s kůží zatím nesolíme), posypeme kmínem a dáme je do pekáče kůží ke dnu. Pekáč s masem vložíme do trouby na podložku a maso pečeme asi 1 hodinu za občasného polévání vlastní šťávou a později horkým vývarem nebo horkou vodou. Pak maso obrátíme kůží nahoru, chvíli necháme kůži osušit a pak ji nakrájíme ostrým nožem na jemné proužky nebo čtverečky. Kůži dosti silně osolíme a maso dopečeme bez polévání do červena.

Přílohy: knedlíky houskové, bramborové z vařených nebo syrových brambor a dušené
zelí české nebo moravské.

Vepřová pečeně s pepřem

600 až 700 g vepřového masa z plece nebo kýty, sůl, pepř, 1 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky

Libové maso skrojíme tak, aby vznikl celistvý plát. Naklepeme jej, posolíme, opepříme, pevně svineme a ovážeme tenkým motouzem. Na pekáčku rozehřejeme větší část másla (menší část necháme zvlášť na zahuštění), maso na něm po celém povrchu opečeme, pak je mírně podlijeme horkou vodou a pečeme do měkka. Šťávu zahustíme zbylým máslem smíchaným se lžičkou mouky a ještě krátce povaříme.
Přílohy: jemný knedlík, rýže nebo dušená zelenina.

Vepřová pečeně na zelenině

750 g vepřového masa bez kosti (z plece, kýty nebo pečínky), sůl, 1 lžíce másla, 1 stroužek česneku, 1 lžíce octa, vývar z hovězího masa, 1 lžička hladké mouky, šálek kořenové zeleniny nakrájené na nudličky, 1 malá cibule

Maso omyjeme, osušíme a potřeme je česnekem utřeným se solí. Upravené maso vložíme do kastrolu na větší část másla, přilijeme několik lžic vývaru, ocet a maso opečeme po obou stranách. Pak je mírně podlijeme a dusíme do poloměkka. Zvlášť podusíme na zbytku másla zeleninu a rozkrájenou cibuli. Šťávu z masa zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme. Do šťávy přidáme podušenou zeleninu s cibulí a s
masem dodusíme do měkka. Šťávu necedíme.

Přílohy: smažené bramborové hranolky, dušená zelenina, saláty.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "7525"
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one