Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)

Indická kuchyně je zdravá

Kvašené a nekvašené těsto

Možná, že někdy toužíte překvapit své přátele nebo rodinu svým kuchařským uměním. I když předem víte, že jsou zvyklí na zažitá a tradiční jídla. Ale co si tak zajít do receptů indické kuchyně a přesvědčit je, že všude se dobře vaří? A nápaditě?

Bhútory

Jsou vyrobeny z kvašeného těsta, jehož sytost je doplněna rozpuštěným ghee. Smaží se na rozpáleném oleji dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Pokrmy z kvašeného a nekvašeného těsta se hodí k ostřejším jídlům jako přílohy.

Ingredience na 16 porcí
3 lžičky cukru
150 g hladké mouky
tři čtvrtě lžičky jedlé sody
170 g živého bílého jogurtu
470 g proseté hrubé mouky
sůl
půldruhé lžíce rozpuštěného ghee nebo másla
180 ml vlažné vody
rostlinný olej na smažení

Cukr, mouku, jedlou sodu a jogurt dejte do misky a důkladně promíchejte. Přikryjte plastikovým víčkem a nechte přes noc nakynout.

Tři hodiny před přípravou dejte do jiné misky hrubou mouku, sůl, ghee nebo máslo a vodu. Přidejte jogurtovou směs a vymíchejte těsto. Vyndejte na lehce pomoučený vál a 15 minut důkladně hnětete, podle potřeby ještě přidejte mouku a vytvořte jemné hladké těsto.

Těsto rozdělte na 16 stejných porcí, z každé vyválejte tenkou placku. V oválné pánvi (woku) rozpalte olej na velmi vysokou teplotu, ale aby se nepřepaloval (190°C). Do oleje vhoďte jednu bhútoru tak, aby byla zcela ponořena. Velkou plochou lžičkou s otvory přidržte bhútoru jemně pod hladinou asi 2-3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle přelijte bhútoru lžičkou oleje. Hned jak se nafoukne, obraťte ji a další 3-4 sekundy polévejte olejem dokud se nenafoukne znovu. Vytáhněte z pánve, nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.

Čapáty

Jsou to kulaté ploché nekvašené placky vyrobené z celozrnné mouky. Smaží se narychlo na pánvi nebo na plotně.

Ingredience na 12 porcí
300 g celozrnné mouky
60 g hladké mouky
sůl
rostlinný olej do těsta a na smažení
250 ml vlažné vody

Do veliké misky prosijte celozrnnou mouku, 30 g hladké mouky a podle chuti sůl. Odstraňte všechny osiny a tobolky. Přimíchejte 1 lžíci oleje a dostatečné množství vody, vytvořte těsto.
¨Přendejte těsto na vál lehce posypaný moukou a 10 minut musíte těsto zpracovávat dokud není hladké. Dejte těsto do misky, přikryjte a odstavte asi na 1 hodinu.
Prohnětete těsto ještě jednou, poté rozdělte na 12 stejných dílů. Z každého dílku vytvarujte kuličku. Z kuliček uplácejte ploché oválky, poprašte trochou mouky a vyválejte tenké placky. Každou placku potřete troškou oleje.
Palcem a prostředníčkem chyťte placku z obou stran, postupným mačkáním kousek od okraje vytvořte dvojitý kruh. Vezměte dvě placky a přiložte je k sobě naolejovanou stranou dovnitř, slepte v místě vytlačeného kruhu, posypejte trochou mouky a opět rozválejte.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmažte čapáty 2-3 minuty z každé strany. Pokud se nafukují, zlehka je stiskněte. Nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.

A k čemu přílohy? Třeba k následujícímu receptu na kuřecí madrás.

Kuřecí madrás

Kousky kuřete marinované v citrónové šťávě a chilli, poté dušené v ostré pikantní omáčce.

4 porce
Kuře o váze asi 1,5 kg, rozkrojené na 8 částí a zbavené kůže

Marináda
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
1 lžička mletého chilli
čerstvě umletý černý pepř

30 g ghee nebo másla
1 lžíce rostlinného oleje
1 najemno nakrájená velká cibule
2 najemno nasekané stroužky česneku
2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého chilli
sůl
150 ml vody
2 lžičky garam masaly

1. Dejte kuře do velkého hrnce. Smíchejte citrónovu šťávu s mletým chilli a černým pepřem a nalijte na kuře. Dobře zamíchejte, přikryjte a na chladném místě nechte 3-4 hodiny odstát.

2. Ve veliké pánvi roztopte ghee a olej, přidejte cibuli, česnek a zázvor, asi 5 minut duste než
směs změkne. Přidejte koriandr, římský kmín, kurkumu a chilli a poduste ještě jednu minutu.

3. Přidejte kuře a marinádu a nechte zhnědnout po všech stranách. Podle chuti dosolte. Přidejte
vodu a přiveďte k varu. Přikryjte a 30 minut lehce povařte. Přidejte garam masalu, přikryjte a vařte
dalších 15 minut dokud kuře nezměkne. Pokud je kuře příliš suché, přilijte ještě trochu vody.

A konečně, aby se neřeklo, že jsme zapomněly na dezert, tak tady je recept. Je vynikající.

Jablková raitha

Báječná osvěžující směs bílého jogurtu, jablek, koření a čerstvě nakrájených bylinek.

Dávka na 375 ml
170 g bílého jogurtu
3-4 lžíce vody
sůl
1 zelené jablko zbavené jádřinců, oloupané a nastrouhané
čtvrt lžičky mletého římského kmínu
čtvrt lžičky mletého koriandru
čtvrt lžičky papriky
čtvrt lžičky mango prášku
2 lžičky čerstvě nakrájeného koriandru
2 lžičky čerstvě nakrájené máty

Jogurt, vodu a sůl dejte do misky a ušlehejte do hladka. Přidejte jablko, římský kmín, mletý koriandr, papriku, mango prášek. Dobře promíchejte. Podávejte na jídelní misce posypané čerstvým koriandrem a mátou.

Bramborový salát s karí z turecké kuchyně

Bramborový salát s karí je velmi pikantní a vynikající pro letní období.

Ingredience:
1 kg malých salátových brambor
1 lžíce másla
1 lžíce žluté kari pasty nebo 2 lžičky kari koření
250 ml zakysané smetany
2 velká jablka
šťáva z 1 citrónu na zakapání jablek
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
Ozdoba:
pažitka nebo kolečka jarní cibulky

Popis přípravy:
Brambory pečlivě omyjeme a případně vydrhneme kartáčkem, ale neloupeme. Nakrájíme je na přibližně stejně velké kostičky a v hrnci je zalijeme horkou vodou. Osolíme a povaříme doměkka, trvá to asi 12 minut. Na pánvi mezitím rozehřejeme máslo a osmahneme na něm kari pastu nebo kari koření. Zalijeme smetanou a důkladně promícháme. Necháme ji vychladnout a dle potřeby osolíme, okořeníme, nebo dochutíme cukrem. Jablka oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky nebo na klínky a v misce ihned zakápneme citrónovou šťávou. Horké brambory vsypeme do mísy a přimícháme jablka. Opatrně promícháme a ještě za tepla salát přelijeme vychladlou ochucenou kari smetanou. Salát uložíme do chladu alespoň na jednu hodinu. Zdobíme jemně nakrájenou pažitkou, nebo kolečky jarní cibulky.

Těstoviny s tuňákem a majonézou

Tuňák patří mezi vysoce ceněné potraviny. Níže uvedený recept je vhodný pro mírnou dietu.
Ingredience:
225 g širokých nudlí
175 g majonézy
125 ml mléka
1 lžička čerstvého kopru
370 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě
3 lžíce scezených kaparů
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
střik citrónové šťávy
sůl a pepř

Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu ve slané vodě a scedíme. Mezitím prošleháme majonézu, mléko, kopr, pak vmícháme kousky scezeného tuňáka, kapry a citrónovou kůru. Zastříkneme citrónovou šťávou, osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Tuňákovou směs promícháme s těstovinami.

Plněné brambory s kapustou

Nabízený recept nepatří mezi jídla pro ty, kteří si chtějí udržet váhu, ale je vynikající. Anglickou slaninu můžete nahradit šunkou.

Ingredience:
4 moučné brambory (každý 250 g)
200 g uzené ryby bez kůže
6 plátků libovější anglické slaniny
10 lžic mléka
50 g másla
srdíčko z kapusty
sůl a pepř

Popis přípravy:
Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem, ale neloupeme. Propícháme je vidličkou a položíme na talíř vhodný do mikrovlnné trouby, vyložený kuchyňským papírem. Pečeme v mikrovlnce 6 minut při nejvyšším výkonu, pak otočíme a pokračujeme ještě 7 minut. Necháme vychladnout. Rybu a na proužky nakrájenou slaninu zalijeme v misce mlékem, přidáme máslo a v mikrovlnce vaříme 4 minuty při nejvyšším výkonu. Uzené rybí maso rozdělíme na lupínky. Jemně nakrájenou kapustu povaříme 3 minuty ve vodě a scedíme. Troubu předehřejeme na 220°C. Každou opečenou bramboru podélně seřízneme a lžičkou vydlabeme tak, aby vznikly úhledné lodičky. Vnitřky smícháme s ostatními surovinami, osolíme a okořeníme. Vzniklou směsí pak pomocí lžičky naplníme vydlabané brambory. Brambory pak ještě 15 minut zapečeme v předehřáté troubě.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "1850"
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one